Älä (vain) johda, vaan monista johtajuutta


Miksi Markku Kanerva Huuhkajien peräsimessä onnistui siinä missä useat häntä ennen epäonnistuivat? Miksi tuo tavallisen suomalaisen miehen perikuva ja rauhallinen luokanopettaja onnistui viemään Suomen miesten maajoukkueen ensimmäistä kertaa arvokisoihin, mutta esim. kansainvälisesti meritoitunut kosmopoliitti Roy Hodgson ei? Kanervallahan piti olla käsissään kohtuullisen keskinkertainen miehistö verrattuna niin sanottuun kultaiseen sukupolveen, johon kuuluivat mm. Sami Hyypiä ja Jari Litmanen. Silti lopputuloksena oli "Rivelution" ja historiallinen kisapaikka. Miksi? Mitä tästä kaikesta on noukittavissa ihan perinteiseen pk-yrittäjän arkeen?


Todennäköisesti Kanerva ei olisi onnistunut tehtävässään jos hän olisi lähtenyt urakkaansa perinteisin suomalaisin opein ja kliseisten johtajuuskuvien pohjalta. Niissähän kerrotaan, että "suomalaisia johdetaan edestä" ja "johtajan on oltava karismaattinen ja eloisa ollakseen uskottava".


Näiden oppien mukaan johtamista olisi lähdetty rakentamaan ulkopuolisten odotusten varaan ja perinteisten metodien mukaisesti.


Kaiken tämän sijaan Kanerva perusti johtamisensa kahteen pääperiaatteeseen, jotka pätevät mainiosti myös yritysjohtamisessa:


1. Muuta strategiaasi datan pohjalta - Kanerva tutustui tiiminsä kanssa äärimmäisen tarkasti vastustajiensa edesottamuksiin ja hienosääti kokoonpanoaan ja pelitaktiikkaansa keräämänsä datan pohjalta.


Tässä ei sinänsä ole mitään uutta urheilun saralla, mutta liiketoiminnassa näkee edelleen, että yritykset tekevät samoja asioita yhä uudelleen ja uudelleen odottaen silti parempia tuloksia. Olen tavannut loppuvuoden aikana useita yrityksiä jotka ovat koronasta huolimatta jatkaneet edelleen toimintaansa samalla tavalla kuin aina ennenkin. Ei muutosta myynnin prosesseihin ja skaalautuvuuteen, ei tapaan markkinoida palveluitaan. Ainoa muutos on ollut henkilöstön lomauttaminen ja yrittäjän / johtajan kasvanut työtaakka. Viisaat reagoivat viimeistään nyt, vähemmän viisaat kuihtuvat pois.


2. Monista johtajuutta organisaatioosi - Markku Kanerva on puhunut useasti siitä kuinka pelaajien on otettava kentällä johtajuutta joukkueena, ei pelkästään kapteeninsa kautta. Hän on iskostanut joukkueeseensa rohkeuden mentaliteetin; uskalluksen tehdä rohkeita ratkaisuja ja sen seurauksena myös virheitä. Valmentaja antaa suuntaviivat (miten pelataan - strategia) ja tavoitteen (EM-kisat) ja joukkue on ottanut tavoitteen omille harteilleen. He tietävät, että valmentaja ei voi toteuttaa lopputulosta (yksin) vaan siihen vaaditaan heitä jokaista.


Kiteytetysti sanoen Huuhkajissa onnistuttiin:

  • jalkauttamaan strategia ja sitouttamaan jokainen organisaation jäsen sen toteuttamiseen. Jokainen myös ymmärsi oman roolinsa strategian toteuttajana.

  • kirkastamaan tavoite ja ennen kaikkea visualisoimaan matka tavoitteeseen.

  • Iloitsemaan onnistumisista matkan varrella ja säilyttämään rentous tekemisessä.

  • monistamaan johtajuutta johdon (valmennus) ja avainhenkilöiden (kapteeni) ulkopuolelle.

Yksinkertaisen kuuloista, mutta vaatii erittäin paljon systemaattista työtä. Silti kaikki tämä on saavutettavissa myös jokaisessa työorganisaatiossa!


Avain piilee oman johtajuuden ja vahvuuksien tunnistamisessa ja niiden kirkkaassa kommunikoinnissa omalle organisaatiolle:

  • Missä minä olen johtajana hyvä - mihin minun kannattaa keskittyä yritystoimintani johtamisessa?

  • Missä piilevät heikkouteni - mitä minun kannattaa antaa muiden johdettavaksi / vastuulle?

Johtajuuden monistaminen ei tarkoita johtajatittelien jakamista ympäriinsä. Huuhkajissa ei ollut kuin yksi kapteeni kentällä yhtä aikaa, mutta silti yksitoista vastuunkantajaa ja penkillä useita muita valmiina astumaan vaativiin saappaisiin hetkellä minä hyvänsä.


Johtajuuden monistaminen alkaa yksinkertaisesti ym. omien vahvuuksien ja heikkouksien tunnistamisesta. Seuraavaksi ne on sanottava rohkeasti ääneen koko organisaatiolle. Keskity niihin osa-alueisiin missä vahvuutesi tukevat yhtiön tavoitteita parhaiten. Tunnista organisaatiosta ihmiset jotka tukevat heikkouksiasi ja anna heidän vastuulleen niihin liittyviä tehtäviä. Puhumalla näistä asioista avoimesti ja jakamalla vastuuta luot organisaatioon luottamuksen ilmapiiriä ja... monistat johtajuutta.


Muutos ei tapahdu hetkessä, ja siinä palataankin Kanervan pääperiaatteeseen nro 1., eli datan hyödyntämiseen. Miten mitata johtajuuden monistamisen tuloksia?


Siihen palaammekin seuraavassa blogitekstissä, joten pysy kuulolla!


Tero Karinti

Yrittäjä, toimitusjohtaja

Kollektiv Ventures

Puh. 040 931 1550

tero@kollektiv.fi

Ota yhteyttä!


21 katselukertaa0 kommenttia