Kilpailuetuna aika: miten pienikin yritys voi houkutella huippujohtajan

Olipa kerran kasvuhaluinen pk-yritys, jolla oli riveissään erittäin lahjakas liiketoimintajohtaja. Organisaation kulttuuri oli hyvin ketterä ja vastuuta antava, mutta palkkataso toki isoja pelureita huomattavasti vaatimattomampi. Valtakunnassa silti kaikki hyvin.


Eräänä päivänä liiketoimintajohtaja kuitenkin kuuli seireenin kutsun. Kilpailija tarjosi asiakkuusjohtajan paikkaa höystettynä tuntuvalla palkankorotuksella, kattavalla työterveyshuollolla ja työsuhdeautolla. Ison konsernin laajat vastuut saivat johtajan näkemään unia loistavasta urasta, kunniasta ja kasvoista Talouselämän kannessa jonain päivänä. Hän vastasi kutsuun myöntävästi. Nykyinen työnantaja ei voinut vastata kisaan riittävällä palkankorotuksella vaikka kuinka olisi halunnut.


Kolme vuotta myöhemmin lahjakas johtaja oli tuskastunut. Ison konsernin myynnin johtaminen tuntui turhauttavalta, sillä erilaisten linjamuutosten ja isojen päätösten aikaansaaminen oli valtavien ponnisteluiden takana. Ketteryys ja kokeilukulttuuri eivät kuuluneet sanavalikoimaan ja johtoryhmän dynamiikka oli kaukana ihanteellisesta. Ison yrityksen maailmaan kuului johtajien keskinäinen pelaaminen ja selkään puukottaminen, eikä se sopinut tämän johtajan arvomaailmaan. Iso kk-palkka erilaisine etuineen tuntui jo itsestään selvyydeltä, eikä motivoinut enää samalla tavoin kuin alkuvaiheessa. Vanha suola alkoi janottaa, mutta paluu vanhaan ei ollut enää mahdollista.


Kuulostaako tutulta tarinalta? Mitä voimme tästä oppia?


KILPAILUETUNA AIKA


Pieni yritys ei ikinä voi kilpailla rahalla isompiaan vastaan, mutta on olemassa yksi hyödyke jota kaikilla yrityksillä on aina yhtä paljon käytössään. Se on aika.


Tehokkuus ei ole sitä, että suoritetaan mahdollisimman paljon. Tehokkuus on ajan käyttämistä fiksusti oikeisiin asioihin. Yksi näistä asioista on yrityksen johtajien hyvinvoinnista huolehtiminen. Hyvinvoiva johtaja jaksaa pitää hyvää huolta omistaan, jolloin nämä taas hyvinvoivina pitävät hyvää huolta asiakkaista. Simple as that!


Fiksu pk-yritys voi houkutella riveihinsä kokeneitakin johtajia tarjoamalla heidän käyttöönsä työsuhde-edun joka ei koskaan tule takaisin; aikaa itselleen. Mitä tämä tarkoittaa käytännössä? Ohessa on muutama konkreettinen neuvo:


  1. Mitä jos antaisit johtajalle kk-etuna mahdollisuuden treenata esimerkiksi aamuisin tai keskellä työpäivää? Ottakaa johdolle oma sali- tai pelivuoro ja keskustelkaa työasioista samalla epäformaalisti. Systemaattinen liikunta parantaa hyvinvointia, vähentää stressiä ja auttaa jaksamaan myös kotiarjessa. Luomalla yrityksen arkeen aikaa liikkumiselle annat vahvan viestin; meillä välitetään johdon(kin) hyvinvoinnista!

  2. Miksi et brändäisi itseäsi aika-lähettilääksi? Miltä kuulostaisi esim. seuraava johtajan rekrytointi-ilmoituksen työsuhde-etu: "Meillä saat työsuhde-etuna jotain mitä et ikinä saa takaisin; aikaa itsellesi ja läheisillesi. Voit pitää huolta kunnostasi ja hyvinvoinnistasi osana yrityksemme hyvinvointiohjelmaa ja pidämme työpäivien pituuden normaaleina, jotta sinulle jää aikaa itsellesi ja läheisillesi. Uskomme sen kantavan yhdessä pidemmälle myös työn tehokkuudessa ja yhteistyön kestävyydessä".

  3. Ota käyttöön yrityksessä "johdon tuumaustunnit". Nämä ovat vakiovaraus kalenterissa (esim. kerran kuukaudessa) jonka aikana jokainen liiketoimintavastuullinen johtaja miettii itsekseen oman vastuualueensa kehittämistä ilman häiriötekijöitä. Tämän voi tehdä hyvin myös kävelylenkin yhteydessä jolloin yhdistyy liikunta ja vapaa ajattelu.


Panostamalla yllä mainittuihin asioihin pk-yritys houkuttelee riveihinsä samanlaisen arvomaailman omaavia johtajia. Tämä pienentää samalla todennäköisyyttä menettää johtaja jonain päivänä. Hyvinvoiva organisaatio johtajineen luo myös kasvua, mikä tuo mukanaan myös uudenlaisia työtehtäviä ja haasteita kehittymishaluisille johtajille. Ruoho ei aina ole vihreämpää aidan toisella puolella!


- Tero Karinti -

tero@kollektiv.fi | P. 040 931 1550


Kirjoittaja on liikkeenjohdon sparraaja ja yrittäjä, joka ottaa kalenteristaan säännöllisesti aikaa liikunnalle ja oman liiketoiminnan kehittämiselle.


Ota yhteyttä kun kaipaat apua yrityksen johtamisen, strategian tai myynnin & markkinoinnin kehittämisessä modernein tavoin!

58 katselukertaa0 kommenttia