Lomailen, koska omaan arvot

Yrittäjä + loma. Sanapari joka on kuin kaksi samanlaista magneetin napaa. Ei tunnu sopivan yhteen, ei sitten millään.


Tämä on se yleinen kuva yrittäjyydestä. Kun muut lomailevat niin yrittäjä tuuraa. Painaa pitkää päivää ja pitää korkeintaan pidennetyn viikonlopun kerran kesässä. Koska yrittäjä on kuin taiteilija; hiestä ja tuskasta ne suuret taideteokset muotoutuvat. Ilman kärsimystä ei ole luovuutta.


Tämä on tuhon tie, sanokaa minun sanoneen.


Se on selvää, että kaikille loman pitäminen ei vain ole mahdollista. Yritystoiminta voi olla niin alkuvaiheessa, että liiketoiminta ei tuota vielä riittävästi. Liiketoiminta voi ylipäätään olla niin pienikatteista, että yrittäjän on vain painettava pitkää päivää (ja vuotta) saadakseen elannon.


Silti voidaan kysyä, että kuinka kauan tällainen yrittäjyys kantaa? Kuinka kauan tankissa riittää polttoainetta ennen kuin moottori sammahtaa kokonaan?


Tankkaamme auton aina ennen matkaa ja lataamme puhelimemme säännöllisesti. Huollatamme kulkuneuvomme säännöllisesti ja siivoamme kodin viikoittain. Pidämme näin huolta meille tärkeistä asioista. Miksi siis jättäisimme itsemme huomiotta?


Arvot ja läheiset ihmiset ovat ainoat asiat mitä burnoutin jälkeen on jäljellä. Miksi et pitäisi niitä JA liiketoimintaasi?

Yksi yritykseni - Kollektiv Ventures Oy - arvoista on "Ihmiset ensin" - kun työntekijät ja yrittäjät/johtajat voivat hyvin, myös asiakkaat voivat hyvin.


Samaa arvoa toteutan myös omassa arjessani. Haluan pitää huolta omasta jaksamisestani, jotta voin olla suomalaisten yritysten apuna pitkäjänteisesti. Yritysten kasvattaminen ei ole pikamatka, vaan maratonjuoksu.


Samaan kannustan myös kaikkia asiakkaitani, olivatpa he yrittäjiä tai palkkajohtajia omassa roolissaan. Kukaan ei ole korvaamaton, kukaan ei ole turvassa loppuun palamiselta.


Arvot ja läheiset ihmiset ovat ainoa asia mitä burnoutin jälkeen on jäljellä. Miksi et pitäisi niitä JA liiketoimintaasi? Ottamalla aikaa palautumiseen investoit samalla:


  • Läheisten ihmisten hyvinvointiin ja heidän pysymiseen rinnallasi

  • Oman liiketoimintasi jatkuvuuteen ja kehitykseen - hyvinvoiva yrittäjä luo hyvinvoivan bisneksen

  • Liiketoimintasi uusiutumiseen - loma ei tarkoita pakollista 100 %:sta irtautumista työasioista, sinä saat miettiä niitä. Vapaalla ollessa aivosi tuottavat kuitenkin herkemmin uusia ideoita. Usko pois, olen kokenut tämän itse kantapään kautta.


Eikä lomailu tarkoita kaikille 3-5 viikon totaalista irtautumista työnteosta ja yrittämisestä. Voit jaksottaa lomaa pitkin vuotta esimerkiksi viikon jaksoihin, pidennettyihin viikonloppuihin jne. Löydä oma tapasi ottaa irtiotto ja palautua työn rasituksesta.


Jos liiketoimintasi ei yksinkertaisesti mahdollista lomaa, niin mieti seuraavia:

  • Onko liiketoiminta sen arvoista, että sitä kannattaa jatkaa yksin ilman lomamahdollisuutta? Jos epäröit vastata KYLLÄ tai vastaat EI niin mieti seuraavia pointteja.

  • Voinko ottaa mukaan esimerkiksi kumppanin kasvattamaan toimintaa, jolloin voimme jakaa omistusta, vastuuta ja myös viettää lomaa vuorotellen? Omistat pienemmän siivun kuin ennen, mutta todennäköisesti voit paremmin ja tienaat kasvun kautta enemmän kuin yksin yrittäessäsi.


Mieti vaikkapa näitä asioita kun otat sitä kauan kaivattua lomaa itsellesi, ja tule lepotauon jälkeen entistä ehompana takaisin. Siitä hyötyvät kaikki; sinä itse, läheisesi ja asiakkaasi. Mitä muuta voi elämältä ja yrittäjyydeltä vaatia?


Loma- ja futisterveisin (5.7.-1.8.2021lomalla),


Tero Karinti


Perustaja ja toimitusjohtaja, Kollektiv Ventures Oy / Growhow Agency

25 katselukertaa0 kommenttia